Grand Chess Tour este comparabil cu Liga Campionilor la fotbal sau cu Formula 1 în automobilism, adică o competiţie internaţională a giganţilor rar accesibilă publicului din România.

Până acum, pasionaţii „sportului minţii” au putut vedea doar la televizor sau pe internet duelurile oficiale pentru supremaţie dintre maeştri precum norvegianul Magnus Carlsen, campionul mondial în exerciţiu, Fabiano Caruana, finalistul ediţiei precedente, sau foştii lideri mondiali, Viswanathan Anand si Vladimir Kramnik.

Joacă pentru 1,75 milioane de dolari

Circuitul din 2019 a fost extins la opt etape găzduite pe patru continente, iar cea de-a şasea, care va purta numele Superbet Rapid & Blitz, se va disputa la Bucureşti între 4 şi 11 noiembrie. Astfel, sub ochii publicului autohton, 10 dintre cei mai buni 12 jucători de şah ai planetei se vor înfrunta la Bucureşti pentru un loc în finala de la Londra, din luna decembrie, unde se va acorda şi marele premiu în valoare de 1,75 milioane de dolari americani.

Carlsen vs. Caruana, capul de afiş

Vedetele turneului vor fi Magnus Carlsen, puştiul minune care în 2014 a bifat cel mai mare scor din istorie, 2882, şi Fabiano Caruana, americanul de origine italiană care îi ameninţă supremaţia. Astfel, românii pot vedea la Bucureşti o reeditare a finalei Campionatului Mondial de anul trecut câştigată de nordic după prelungiri, adică partide rapide, de 25 minute pe ceas, introduse pentru departajare după ce primele 12 dueluri s-au încheiat remiză, scrie Mediafax.

Etapele Grand Chess Tour 2019:
Paris Rapid & Blitz, 1 – 6 mai, Paris, Franţa
Croatia GCT (Classical), 24 iunie – 9 iulie, Zagreb, Croaţia
Abidjan Rapid & Blitz, 22 – 29 iulie, Abidjan, Coasta de Fildeş
St. Louis Rapid & Blitz, 8 – 15 august, St. Louis, Missouri USA
Sinquefield Cup (Classical), 15 – 30 august, St. Louis, Missouri USA
Superbet Rapid & Blitz, 4 – 11 noiembrie, Bucureşti, Romania
Tata Steel India Rapid & Blitz, 15 – 22 noiembrie, Calcutta, India
FINALA London Chess Classic, decembrie, Londra, UK

Dintre cele şapte etape preliminare doar două, cea din Croaţia şi a doua din Saint Louis, se vor desfăşura în format clasic, adică 12 jucători, fiecare cu fiecare, 130 de minute +30 secunde suplimentare pe mutare după expirarea timpului acordat iniţial. Restul de cinci, inclusiv cea de la Bucureşti, sunt de 10 jucători (9 runde), se vor juca după sistemul şah rapid, fiecare cu fiecare câte o singură partidă, 25 de minute de fiecare jucător, şi blitz, fiecare cu fiecare câte 2 partide (deci 18 runde), 5 minute pentru fiecare jucător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.