Sambata mai este inca o zi plina de meciuri de fotbal in Europa, in preliminariile EURO 2016, in penultima etapa a acestora.

Azi vor avea loc partide din cadrul grupelor A, B si H.

Grupa A

Cehia – Turcia

Islanda – Letonia

Kazahstan – Olanda

Meci de DA sau NU pentru Turcia, care e obligata sa castige la Praga daca vrea sa se mentina pe locul 3, in competitia cu Olanda. Islanda si Cehia deja sunt calificate cu 19 puncte, in timp ce turcii au 12, iar olandezii 10. Iar batavii merg in Kazahstan, teoretic o deplasare mai usoara decat a turcilor. In tur, Cehia a invins cu 2-1 la Istanbul. 4 victorii si un egal in ultimele 5 meciuri pentru otomani, in timp ce praghezii au 2 victorii la rand deja, ultima data cu Letonia. Dupa victoria fabuloasa de acasa cu Olanda, scor 3-0, Turcia crede ca poate merge la EURO desi a suferit enorm in aceste preliminarii.

Olanda, dupa cum am discutat si mai sus, are doar varianta victoriei in Astana. In tur a fost greu, la Amsterdam, 3-1, chiar daca scorul poate spune altceva. Kazahstan are 3 egaluri si 2 infrangeri in ultimele 5 jocuri, iar olandezii 2 victorii si 3 infrangeri. Toate biletele au fost deja vandute in capitala tarii, desi echipa nu mai are sanse la baraj cu doar 2 puncte acumulate. Ramane de vazut daca Olanda se poate trezi din pumni, urmand sa faca un meci bun si sa spere la o minune la Praga.

Islanda – Letonia, meci fara istoric, cu gazdele calificate deja la EURO, ca si Cehia, Letonia avand doar 4 puncte si nemaiavand sanse la nimic. La Riga, scorul a fost 3-0 pentru lidera grupei, care a bifat luna trecuta prima calificare din istorie la un turneu final.

Grupa B

Israel – Cipru

Bosnia – Tara Galilor

Andorra – Belgia

Israel inca poate spera la calificare directa, avand doar 4 puncte in spatele Belgiei, locul 2, 13 fata de 17 puncte. Misiunea pare insa imposibila avand in vedere ca belgienii vor juca azi in Andorra. In tur, la Nicosia, a fost 2-1 pentru Israel. Lupta este cu atat mai puternica, cu cat Bosnia are 11 puncte, iar Cipru 9, nici ultimii nefiind scosi din joc, daca vor castiga la Tel-Aviv.

Bosnia – Tara Galilor este marele derbi al zilei, cu Bosnia disperata sa castige pentru a prinde barajul. Baietii lui Bale deja nu mai au stress, fiind lideri cu 18 puncte. La Cardiff, scorul a fost alb, 0-0. Se anunta o atmosfera incendiara la Sarajevo, unde toate biletele au fost demult vandute. Este practic ultima sansa a gazdelor la baraj.

Belgia va castiga clar in Andorra acolo unde se pune problema doar a scorului. O victorie asigura nationalei lui Hazard, Benteke si Lukaku calificarea in Franta, indiferent de scorurile ultimei runde. La Bruxelles a fost 6-0.

Grupa H

Azerbaijdan – Italia

Croatia – Bulgaria

Norvegia – Malta

Italia e sigura de calificarea la EURO doar daca bate azi la Baku, ceea ce e greu, nici Croatia nereusind acest lucru, facand doar 0-0 acolo. Cu doua victorii la rand deja, baietii lui Conte vor avea acum sprintul final pentru Franta, fiind la doua puncte peste Norvegia si la 4 peste Croatia. Acasa, a fost 2-1 pentru Italia.

Croatia se lupta cu Norvegia pentru locul 2, dupa ce in meciul direct de la Trondheim au pierdut o mare sansa. Acum va juca acasa cu Bulgaria, sperand la o minune din partea Maltei in Scandinavia. La Sofia a fost 1-0 pentru Croatia. Ramane de vazut daca Modrici de la Real va juca azi.

Norvegia are locul 2 in buzunar daca bate azi Malta acasa, lucru deloc greu teoretic. In tur a fost 3-0 pentru nordici, care sunt clar favoriti la locul 2 daca bat azi. Norvegia nu a mai mers la un turneu final din 2000.

Dan Alexandru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.