Vineri seara va debuta o noua etapa de Ligue 1, campionatul francez de fotbal, mai exact runda cu numarul 10 din stagiunea actuala 2015/2016.

Runda incepe chiar vineri cu un mare derbi, intre Monaco si Lyon, de la 21.30, in direct pe DigiSport. Monegascii sunt pe 10, in timp ce lyonezii ocupa locul 6 in Franta, cu 13, respectiv 15 puncte la activ. Ultimul duel direct a avut loc in februarie, cand era inregistrata o remiza, 0-0. In ultimele 5 jocuri, a mai fost si o alta remiza, dar si 2 victorii Monaco, plus una Lyon, in 2014, 2-1. Trei egaluri la rand a bifat AS pana acum, unul din ele in Europa League cu Tottenham, 1-1. Si OL e implicata in Europa, dar in Liga Campionilor, unde a fost invinsa de Valencia recent cu 1-0.

Echipe probabile:

AS Monaco: Subasic; Fabinho, Toulalan (c), Wallace, Echiéjilé; Moutinho, Pasalic; Lemar, B. Silva, Cavaleiro; El Shaarawy.

Olympique Lyonnais: Lopes; Jallet, Yanga-Mbiwa, Umtiti, Rafel; Darder, Gonalons (c), Valbuena, Tolisso; Lacazette, Beauvue.

Sambata, primul joc e programat de la ora 18, intre Bastia si PSG. Campioana absoluta a Frantei din ultimii ani, PSG, il va recupera pe Ibrahimovici dupa meciurile nationalei Suediei, echipa fiind lidera in Ligue 1 cu 23 de puncte, 5 peste Angers si Caen, surprizele de pe podium. In ultimul meci direct din campionat, Bastia invingea in 2014 cu 4-2, provocand o mare surpriza. In ultimele 5 jocuri, PSG are 4 victorii si un egal, inclusiv o victorie in Liga, scor 3-0 la Sahtior. Bastia e pe locul 13 in Franta, bifand doar 3 victorii si un egal, ca rezultate pozitive.

Echipe probabile:

Bastia: Leca- Palmieri, Modesto, Squillaci, Cioni- Mostefa- Danic, Fofana, Cahuzac, Ayite- Brandao.

PSG: Sirigu- Aurier, Silva, Marquinhos, Maxwell- Verrati, Motta, Pastore- Moura, Ibrahimovici, Cavani.

Restul de meciuri vor avea loc sambata de la ora 21. Primul din ele e reprezentat de Guingamp – Lille. Un meci strans intre doua echipe vecine de clasament, pe locurile 11 si 12. Gazdele au 13 si Lille 10 puncte. Ultimul meci direct a fost in martie, un 1-0 pentru Lille. 3 victorii in ultimele 5 meciuri au cei de la Guingamp, care au marcat cel putin 2 goluri acasa in 5 din cele 6 ultime meciuri jucate pe teren propriu in Ligue 1. Doua infrangeri, doua egaluri  si doar o victorie are Lille in ultimele 5 partide, victoria venind recent cu Montpellier, scor 2-0.

Echipele probabile:

Guingamp: Lossl- Lemaitre, Sorbon, Kerbrat, Jacobsen- Benezet, Cardy, Diallo, Coco- Privat, Briand.

Lille: Enyeama- Basa, Civelli, Pavard- Soumaoro, Balmont, Obbadi, Sidibe- Nangis, Tallo, Boufal.

Nantes o va intalni acasa pe Troyes, intr-un joc al codaselor in Franta, mai exact locurile 15 si 19, penultimul din L1. Oaspetii nici macar nu au vreo victorie in cele 9 etape jucate pana acum, doar ei si Gazalec Ajaccio mai inregistrand acest record negativ. Ultimul meci direct a fost un egal, 1-1 in 2012, de atunci si pana acum Troyes evoluand in L2. 4 infrangeri din 5 meciuri au canarii recent, acelasi lucru si pentru Troyes, cu diferenta ca Nantes a si castiga un meci, la Lille, etapa trecuta. Troyes nu a marcat vreun gol macar in 5 din ultimele 7 jocuri.

Echipe probabile:

FCN: Riou- Sabaly, Cana, Djidji, Dubois- Thomasson, Toure, Rongier, Iloki- Adryan- Sightorsson.

Troyes: Petric- Karaboue, Veskovac, Mavinga, Othon- Pi, Xavier- Camus, Nivet, Court- Jean.

Reims va intalni Caen intr-un duel de top 7, gazdele fiind pe 7 in Franta, in timp ce oaspetii ocupa un mai mult decat surprinzator loc 3 dupa 9 etape. 4 victorii in 5 etape au cei de la Caen, care au surprins pe toata lumea in acest sezon. In plus, au fost 3 victorii la rand fara gol primit, 3-0 cu Le Havre, 1-0 cu Saint Etienne si 2-0 cu Gazelec Ajaccio. In ultimul meci direct, Caen a invins cu 4-1 Reims. care a castigat ultima data cu SM in 2006 abia, scor 1-0. Totusi, Reims este neinvinsa in ultimele 5 din 6 meciuri jucate acasa in L1.

Echipe proabile:

Reims: Placide- Signorino, Fofana, Tacalfred, Mfulu- Devaux, Peuget- Bulot, Oniangue, Preville- Kyei.

Caen: Vercoutre- Appiah, Yahia, Silva, Imorou- Adeoti- Rodelin, Feret, Bessat, Bazile- Delort.

Penultimul meci de la 21, sambata, se disputa intre Saint-Etienne si codasa Gazelec. Oaspetii sunt ultimii in Franta, cu doar 3 puncte si fara vreo victorie, in timp ce ASSE este pe 5 cu 16. O singura data s-au mai intalnit cele doua, in 2001 in Cupa Frantei, cand Saint Etienne castiga cu 3-2 la lovituri de la 11 metri. In campionat nu s-au duelat, caci Gazelec e debutanta in prima liga. Alb-verzii trei infrangeri la rand, una din ele cu Lazio in Europa League, 2-3. Ajaccio va veni pe Geoffroy Guichard fara capitanul Rodéric Filippi si fara David Ducourtioux, ambii find suspendati.

Echipe probabile:

ASSE: Ruffier- Assou-Ekotto, Perrin, Sall, Malcuit- Diomande, Lemoine- Monnet-Paquet, Eysseric, Hamouma- Beric.

Gazalec: Maury- Coeff, Brechet, Martinez, Sylla- Larbi, Moigne, Djokovic- Zoua, Pujol, Mayi.

Ultimul joc de sambata, tot la 21, este intre Toulouse si Angers. Angers e o surpriza mai mare si decat Caen, ea ajungand pe 2 pana acum in Franta, peste Caen si aproape de PSG, lidera, la 5 puncte distanta. Fosta echipa a lui Keseru in Ligue 2 are 5 victorii, 3 egaluri si o infrangere, asteptand acum un nou succes la echipa de pe 17, Toulouse. Gazdele de maine au doar 8 puncte, dar au de partea lor jocurile directe, cu 1 victorie si un egal cu Angers. Victoria venea in 2002 cand ambele erau in Liga Nationala, echivalentul Ligii 4 la noi. Alb-violetii, cu Roman in lot, sunt regina egalurilor pana acum, cu 4 remize din 5 jocuri. Angers a castigat ultimele 2 runde, 1-0 cu Bastia si 2-1 cu Marseille.

Echipe probabile:

TFC: Ahamada- Matheus, Yago, Kana-Biyik, Tisserand- Doumbia, Didot, Bodiger- Trejo- Yedder, Braithwaithe.

Angers: Butelle- Manceau, Traore, Thomas, Andreu- Ndoye, Massouma, Mangani- Ketkeophomphone, Dore, Camara.

Trecem la primul meci de duminica, care va opune, incepand cu ora 15 pe Marseille si Lorient. OM tocmai a aflat joi ca a fost sancționata cu două meciuri cu porțile parțial închise, dintre care unul a fost deja ispășit, ca urmare a incidentelor din meciul cu Olympique Lyon, din 20 septembrie. Conform deciziei Comisiei de disciplină, aripa sud a arenei a va fi închisă pentru două meciuri, iar aripa nord va fi închisă pentru un meci. Ori ambele sectoare au fost închise cu titlu provizoriu pe 27 septembrie, în cursul etapei a 8-a a din Ligue 1. Doar sectorul sud va fi închis sâmbătă, în etapa a 10-a. In ultimul meci direct cu Lorient, a iesit show, 5-3 fiind pentru oaspeti. Oaspeti care sunt pe 9, mult peste OM, care are un sezon negru, fiind pe 16 cu doar 8 puncte. 3 infrangeri si 2 egaluri are Marsilia in ultimele 5 partide.

Echipe probabile:

OM: Mandanda- Mendy, Rekik, NKoulou, Manquillo- Silva, Diarra- Ocampos, Cabella, Alessandrini- Batshuayi.

Lorient: Lecomte- Paye, Kone, Toure, Goff- Jouffre, Ndong, Bellugou, Guerreiro- Waris, Moukandjo.

Penultimul meci al etapei se va juca duminica de la 18, intre Bordeaux si Montpellier. Bordelezii sunt angrenati in acest sezon si in Europa League, acolo unde au remizat recent la Rubin Kazan, 0-0, avand 2 puncte intr-o grupa si cu Liverpool si FC Sion. In campionat ei sunt pe 14, mult peste Montpellier, care ocupa locul 18. 2-1 a fost ultimul meci direct, pentru Bordeaux. 4 infrangeri in 5 meciuri ultime au oaspetii, care nu joaca deloc bine in acest start de sezon. Ultima data cand Montpellier castiga in acest duel se intampla in 2012, scor 1-0 in L1.

Echipe probabile:

Bordeaux: Carrasso- Poundje, Pallois, Pablo, Guilbert- Saivet, Yambere- Maurice, Khazri, Plasil- Crivelli.

Montpellier: Pionnier- Deplagne, Hilton, Congre, Roussillon- Remy, Marveaux- Lasne, Boudebouz, Martin- Deza.

In fine, ultima partida a etapei le va opune pe Rennes si Nice, duminica de la 22. Locul 4 si locul 8 in Franta. Ambele echipe imbracate in rosu si negru. 4 egaluri la rand are Rennes in campionat, in timp ce Nice se poate lauda cu 3 victorii consecutive, 4-1 cu ASSE, 6-1 cu Bordeaux si 3-1 cu Bastia. Ultima data castiga Rennes, tot acasa cu 2-1, in luna aprilie. 22 de meciuri directe au avut loc in istoria L1 intre formatiile in cauza.

Echipe probabile:

Rennes: Diallo- Armand, Mendes, Diagne- Baal, Sylla, Fernandes, Zeffane- Doucoure- Sio, Henrique.

Nice. Cardinale- Pied, Bodmer, Marchand, Perreira- Koziello, Mendy, Seri- Mallmann- Arfa, Germain.

Dan Alexandru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.