Tocmai pentru că avem o secţiune dedicată pariorilor şi pentru că în ultimul timp pariorii au fost afectaţi in oarecare masură de scandalul pornit in urma situaţiei confuze a licenţelor operatorilor, echipa GlobalSports a realizat un interviu cu preşedintele Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, Odeta Nestor, prilej cu care am vrut sa clarificăm aceasta situaţie de pe urma căreia au aparut foarte multe speculaţii.

 

„ONJN a aparut ca o necesitate in România. Sunt state care au decis să interzică total jocurile de noroc şi state care au decis să controleze acest fenomen. România este unul dintre statele care au decis să controleze jocurile de noroc. Până in 2013, acest fenomen era controlat de catre ANAF şi Ministerul de Interne, din 2013 a fost înfiinţată acestă structură guvernamentală care a preluat toate atribuţiunile şi autoritatea necesară controlului acestui segment de nişă”.

Aţi speriat pariorii cu acest scandal al licenţierilor..

Odeta Nestor : Nu am speriat pe nimeni, îmi imaginez că nu este confortabil pentru jucători care pariază de atâta timp nestingheriţi să se trezească acum cu amenzi, dar jucătorii din mediul online sunt de un nivel social şi economic superior faţă de jucătorii din mediul landbase, au nevoie de un cont bancar, un card, au mai mult acces la informaţie, deci pentru unii dintre ei lucrurile puteau fi evitate.

De unde a apărut această situaţie?

Odeta Nestor:Exista o lege incă din 2010 care încadra ca infracţiune atât pentru jucători cât şi pentru operatori activitatea de pariere pe teritoriul României la operatori nelicenţiaţi. În Decembrie 2014 a fost modificată legea şi a intrat în vigoare in Februarie 2015. Soluţia propusă de statul român pentru reglementarea perioadei 2010-2014 a fost o amnistie fiscală şi penală atât pentru operatori cât şi pentru jucători. Operatorilor li s-a impus plata a 20% din GGR (Gross Gaming Revenue) realizat de către aceştia pe baza unui audit pentru perioada 2010-2014. Data până la care operatorilor le era permis acest lucru a fost 10 Septembrie 2015.

 

Ce s-a întâmplat după această dată de 10 Septembrie 2015?

Odeta Nestor: Până la această dată au existat 2 categorii de operatori:

-unii care au venit şi au plătit cei 20%GGR, fără să mai solicite drept de operare in România pentru moment…deci au plătit ce aveau din urmă, sunt „albi” in România şi stau şi aşteaptă să vadă ce se întâmplă în viitor, sau pur şi simplu analizează dacă potenţialul pieţei din România mai este de interes pentru ei

-a doua categorie este a operatorilor care au plătit şi ce aveau din urmă şi au solicitat şi drept de operare în continuare

Care a fost situaţia operatorilor ai căror jucători „au căzut în păcat”? Unul dintre aceştia fiind colosul Bet365

Odeta Nestor: Există o lege în care scrie clar ca dreptul de operare se acordă de la data de 1 a lunii următoare depunerii dosarului de licenţiere. BET365 a avut cel puţin 5 întâlniri cu noi, împreună cu reprezentanţii lor legali, o casă de avocatură, am discutat împreună despre toate aspectele dreptului de operare. TOŢI operatorii care au depus dosarul prin care cereau drept de operare în continuare în România în intervalul 1-10 Septembrie, aveau dreptul de operare de la 1 Octombrie, conform legii. Unii au înţeles şi au restricţionat activitatea jucătorilor români pe platformele lor până la 1 Ooctombrie, astfel protejându-i şi pe aceştia, alţii au decis să funcţioneze în continuare, crezând ca nu le va face nimeni nimic. BET365 a depus dosarul pe 7 septembrie, deci în intervalul 10 septembrie-30 septembrie nu avea drept de operare în România, însă cu bună ştiinţă şi-a expus jucătorii acestei situaţii contravenţionale.

Ce a făcut ONJN ca să protejeze jucătorii în această perioadă?

Odeta Nestor: Noi am postat pe site lista tuturor operatorilor autorizaţi la momentul respectiv, în acelaşi timp am postat şi o listă neagră care se adresa exclusiv furnizorilor de internet pentru a bloca accesul la anumite site-uri care nu au plătit nimic din urmă şi nu mai aveau drept de funcţionare.

 

Cum s-a ajuns la situaţia amenzilor? A fost doar o gafă de management din partea BET365?

Odeta Nestor: Direcţia de monitorizare ne-a pus la dispoziţie informaţii conform cărora BET365 operează în continuare, direcţia de control a făcut sesizare penală şi a solicitat comitetului de supraveghere revocarea dreptului de operare. Am solicitat operatorilor aflaţi în această situaţie datele tuturor jucătorilor, iar ei ni le-au pus la dispoziţie pentru că sunt obligaţi de lege. Noi nu am avut competenţa tehnică necesară avertizării suplimentare a jucătorilor despre această situaţie pe lângă lista operatorilor aprobaţi afişată pe site. Mai mult, personal nu mi-a venit să cred, a fost ca un şoc pentru mine faptul ca BET365 a continuat să opereze în aceste condiţii. A fost o sfidare totală şi conştientă din partea BET365 faţă de reglementările legale, dar şi faţă de jucători pe care i-a expus acestei situaţii contravenţionale. Avem cazuri trimise de jucători prin care cereau informaţii personalului autorizat al BET365 din Helpdesk, iar aceştia le răspundeau că ei sunt licenţiaţi in Gibraltar şi ca nu îi priveşte legislaţia din România.

Ce se va întâmpla cu amendaţii, dar şi cu licenţa BET365 pe viitor?

Odeta Nestor: 85% dintre jucători au rulat sume mici şi vor primi avertismente, însă există şi rulaje de ordinul zecilor de mii de Euro şi chiar mai mult, care vor primi amenda minimă de 5000 de RON. Avem şi un caz de 1.300.000 de Euro rulaj în această perioadă, ce credeţi? Trebuie amendat? Cât despre BET365, instanţa va decide dacă va mai avea drept de operare pe viitor în România.

Va trece acest val şi va fi ok şi pentru jucători dar şi pentru operatori. Avem operatori mari care ne-au transmis în scris că vor analiza piaţa din România şi dacă le va fi asigurat un mediu concurenţial propice de către noul cadru legislativ propus şi asigurat de noi, vor dori să intre.

În acest moment, în România sunt cele mai bune reglementări în acest domeniu de nişă, avantajul nostru fiind că am avut timp să vedem ce nu funcţionează la alţii şi să eliminăm din start aspectele negative. Rugăm din nou jucătorii români să plaseze pariuri sau jocuri de noroc doar pe site-urile operatorilor care deţin drept de operare sau pe viitor licenţă de organizare a jocurilor de noroc în România şi nu în Gibraltar, Malta sau alte jurisdicţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.