De cand am ajuns in Danemarca, dinainte chiar de primul meci cu Puerto Rico, toate discutiile cu membrii delegatiei FRH, cu antrenorii  sau cu jucatoarele nationalei Romaniei, referitoare la parcursul tricolorelor, predictii si obiective, duceau catre meciul 6. Toti erau parca setati pe meciul 6, chiar daca nu stiam impotriva cui va fi, daca va fi eram convinsi cu totii, nu aveam cum sa nu jucam meciul 6 din moment ce primele 4 din grupa se calificau in optimi, iar in grupa noastra aveam 2 prezente inedite: Kazakhstan si Puerto Rico.

Un prieten, antrenor de rugby, imi spunea odata: „e foarte complicat sa fii antrenor, la orice fel de sport, pentru ca misiunea ta este sa planifici  lucrurile de asa natura, astfel incat in momentul jocului toate sa functioneze cum trebuie. Nu conteaza ca ai repetat de 100 de ori o schema la antrenamente, important este ca atunci, in momentul jocului oficial sa iti iasa, important e ca in acel moment toti jucatorii sa fie concentrati, in acel moment trebuie sa iti iasa tot, altfel, degeaba ai muncit”.

Iata ca dupa meciul cu Spania, o prima infrangere din faza grupelor, au aparut o gramada de critici, atat la adresa jucatoarelor, cat si la adresa lui Tomas Ryde. Jucatoarele au fost afectate de aceste critici, unele chiar exagerate. Ryde si-a vazut de treaba si a spus ca pentru el unele aspecte sunt multumitoare. Faptul ca jucatoarele au fost afectate s-a reflectat oarecum in meciul cu Norvegia cand nici Ada Nechita, nici Melinda Geiger nu reuseau sa inscrie din cate 3 incercari. Ryde, insa, declara ca a fost cel mai bun meci al Romaniei de cand a preluat el nationala…noi, suporterii, ne faceam, insa, probleme, vazand si foarte multe pase gresite in atac…A urmat meciul cu Rusia, meci fara miza, echipa lui Trefilov fiind sigura de primul loc in grupa, iar noi de locul 4. Din nou, Ryde, a remarcat unele aspecte pozitive si declara ca este foarte multumit de ceea ce a reusit, ca a fost un test reusit inainte de acel obsedant meci 6.

Toata admiratia pentru acest om care si-a vazut linistit de treaba, pentru el chiar nu a contat ca pierdem 3 meciuri la rand, lucru destul de riscant pentru moralul jucatoarelor si pentru rabdarea fanilor…poate ca multi dintre noi nu au inteles, dar Tomas Ryde chiar asta a facut pe toata durata fazei grupelor…a pregatit meciul 6…sincer, recunosc, deja ii priveam cu oarecare retinere satisfactia dupa ce am aflat la 1 minut dupa infrangerea cu Rusia, ca vom juca in optimi cu Brazilia…parca astrele se aliniasera in favoarea lui, parca vroia sa isi arate recunostinta cuiva, pentru ca urma sa dea piept cu campioana mondiala in optimi, in acel crucial meci 6.

Tot ce pot sa spun acum, dupa ce Romania a invins Brazilia ieri, calificandu-se in sferturi la Campionatul Mondial, este: jos palaria, Tomas! Am asistat la o lectie de disciplina tactica in vederea indeplinirii graduale a unui obiectiv bine stabilit. Chiar ii marturiseam inaintea meciului cu Rusia antrenoarei federale, Nicoleta Alexandrescu „Gusi”, ca mi-as dori foarte mult sa ajungem cat mai sus la acest turneu, in primul rand ca sa nu mai aiba nimeni de ce sa „il izgoneasca” pe Tomas Ryde si apoi sa isi retraga toate acuzele aruncate prematur. Tocmai acesta e paradoxul/farmecul acestui format al competitiei, poti avea 3 infrangeri la rand in faza grupelor si totusi, poti castiga turneul.

Urmeaza un sfert de finala cu Danemarca, unde tricolorele vor evolua fara presiunea rezultatului in fata unei sali pline cu 12000 de fani ai echipei gazda..putem invinge si aici, de ce nu? Incep sa am din ce in ce mai multa incredere in pronosticul Micai Bradeanu din cadrul acestui interviu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.